Skip to content

Wij zijn Marlijn Popelier pedagoog en Corrie Haverkort filosoof van Popelier Opleiding en Begeleiding voor Gezin en Professional.
Wij zijn de ontwerpers en grondleggers van het stiefouderschapsplan, kortweg het Stiefplan. Op basis van jarenlange ervaring in het werken met samengestelde gezinnen ontwikkelden wij een specifieke opleiding voor professionals over samengestelde gezinnen.

Wij werken samen met Aleide Hendrikse-Voogt, advocaat en mediator. En met Merel Kerremans, cognitief therapeut en Schip-behandelaar. Hierdoor hebben we oog voor alle facetten van scheiden, de komst van een nieuwe partner en de vorming en dynamiek van het samengestelde gezin.

Vind jij ‘stief’ ook een lastig woord? Veel ouders en kinderen geven aan dat het niet zo fijn klinkt. Daarom gebruiken wij ook termen als bonusouders en pluskinderen.

Het ouderschapsplan voor het samengestelde gezin
Tien jaar geleden begon onze samenwerking. Vanuit onze professie en persoonlijke ervaringen vatten we het plan op om ouders en kinderen in samengestelde gezinnen gerichte ondersteuning te bieden.
Twee jaar later lanceerden we het Stiefplan dat is opgenomen in het boek Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin. Het Stiefplan, met kennis en inzicht in de kenmerken en dynamiek van het nieuwe gezin, werd enthousiast ontvangen. Onder ouders was er een grote behoefte aan professionele begeleiding. En onder professionals was er een grote behoefte aan concrete handvatten.

Wij ontwikkelden daarom als eerste opleidingsinstituut in Nederland, de Opleiding tot Stiefplan-Coach. Wij zijn ontzettend blij dat er nu honderden geaccrediteerde professionals door heel Nederland en België werkzaam zijn om bonusouders en hun kinderen te ondersteunen. En dat een groot aantal organisaties en instellingen onze opleiding als incompany training aan hulpverleners aanbieden.

Het  ouderschapsplan voor samengestelde gezinnen
Een praktisch plan met informatie en afspraken voor het samengestelde gezin. Voor ouders, bonusouders en professionals.
Maak hieronder je keuze.

Onze publicaties

Stiefplancursus ‘Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin?’

Complete cursus voor ouders en bonusouders om beter om te kunnen gaan met problemen in hun nieuwe gezin.

Schrijf je direct in!

Gratis online cursus voor (bonus)ouders

Deze minicursus is gebaseerd op het Stiefouderschapsplan en laat je kennismaken met wat het opstellen van een Stiefplan jou en je gezin kan opleveren!

Schrijf je direct in!

Waarom kan het Stiefouderschapsplan jou als ouder en stiefouder verder helpen?

  • Een samengesteld gezin is echt anders dan een kerngezin.
  • Het helpt om je als ouder en stiefouder te verdiepen in de kennis en dynamieken van samengestelde gezinnen.
  • Met ons praktische plan maak je de uitdagingen in jullie stiefgezin bespreekbaar.
  • Ook jullie kunnen een fijn en stabiel samengesteld gezin vormen!

Waarom je als professional verdiepen in stief problematiek?

  • Per jaar maken 70.000 kinderen een scheiding mee van hun ouders.
  • Meer dan de helft van deze ouders krijgt een nieuwe partner: de stiefouder.
  • Uit onderzoek blijkt dat de komst van een stiefouder méér stress veroorzaakt dat de scheiding van de ouders.
  • Na verloop van tijd valt 40 tot 60% van de tweede relaties weer uit elkaar – hierdoor maken  kinderen voor de tweede keer een scheiding mee.
Bekijk al onze trainingen

Waarom wilt u zich als organisatie met (zorg)professionals verdiepen in stiefproblematiek?

  • Scheidingskinderen en stiefkinderen hebben gemiddeld méér problemen dan kinderen uit kerngezinnen – dat vraagt om een andere aanpak!
  • Ouders én kinderen uit samengestelde gezinnen voelen zich beter gesteund als een hulpverlener, leerkracht of mediator kennis en inzicht heeft in scheiding en nieuwe gezinsvormen.
  • Na een training over het Stiefouderschapsplan zijn professionals in gezinsbegeleiding, onderwijs of zorg niet meer onzeker om het onderwerp stiefgezin en de complexe onderlinge verhoudingen tussen ex- en nieuwe partners aan de orde te stellen.
  • Als de professional begrijpt wat de impact van een een (v)echtscheiding en de komst van (wisselende) stiefouders, is deze beter in staat om het kind of het gezin te ondersteunen.

Wij werkten o.a. voor:

Onze opdrachtgevers

Back To Top